Heeft het dragen van een mondmasker een invloed op testafnames? We zochten het uit!

Het mondmasker heeft haar weg ook tot in de diagnostische ruimte gevonden. Heeft het dragen van een mondmasker door de testleider een meetbare impact? Zorgt het mondmasker er bijvoorbeeld voor dat de testleider minder goed verstaanbaar is? Leidt het ertoe dat de testleider minder duidelijk articuleert? Wat zijn de gevolgen van het feit dat de deelnemer niet langer (onbewust) kan liplezen? En heeft dit alles een significante invloed op de testresultaten?

Aan de hand van de AVLT, een test die in de neuropsychologisch praktijk vaak gebruikt wordt, hebben Tobias Huycke, Jean-Philippe en Noortje de prestaties van 134 gezonde deelnemers met elkaar vergeleken (67 afnames met mondmasker en 67 afnames zonder). Uit de resultaten blijkt dat er geen klinisch significant verschil is tussen de testresultaten van de deelnemers met en de deelnemers zonder mondmasker. Op basis van dit onderzoek kan men stellen dat er van het mondmasker geen significante invloed uitgaat op de testresultaten en dus een valabele beschermingsmethode is voor diagnostici gedurende testafnames.

Interessante berichten

Rondvraag naar attitudes t.a.v. psychodiagnostiek en het testgebruik in Vlaanderen.

Het Vlaams Forum voor Diagnostiek, de Belgische Federatie voor Psychologen i.s.m. EFPA én de VVKP houden een rondvraag waarin uw…

Lees meer

Welk instrument gebruik jij om het premorbide vaardigheidsniveau te schatten binnen een neuropsychologisch onderzoek?

Als hulpverlener leren we patiënten kennen vanaf dat hij patiënt is. De persoon van voor het letsel kennen we niet.…

Lees meer