De COVAT-3 (Magez, Van Parijs, Joris & Tierens, in ontwikkeling) is een Vlaamse cognitieve vaardigheidstest gebaseerd op het Cattell-Horn-Carroll model (CHC-model) van intelligentie. De test bouwt verder op de CoVaT-CHC Basisversie en de COVAT 9½-20 en maakt tegelijkertijd de overstap naar het digitale en adaptieve domein. Enkele voordelen hiervan zijn een aanzienlijke verkorting van de totale testtijd, het testen van de respondent op zijn of haar niveau, een verhoging van de standaardisatie, en een snellere en meer nauwkeurige verwerking van de resultaten.

De ontwikkeling van de COVAT-3 verloopt in het kader van een samenwerking tussen CAPvzw (o.l.v. Walter Magez) en het Psychodiagnostisch Centrum van Thomas More Antwerpen (o.l.v. Katrijn Van Parijs, Steven Jorisdr. Marlies Tierens).

Samenwerking met Cebir

Het Psychodiagnostisch Centrum van Thomas More (PDC) en Cebir, hebben in samenwerking de nieuwe test COVAT Space OL ontwikkeld die ingezet kan worden om de visuele informatieverwerking van kandidaten te meten. De samenwerking met Cebir, een Belgische testontwikkelaar die sinds haar oprichting eind jaren ’80, zich sterk inzet om het selectie- en coachingproces op de arbeidsmarkt te optimaliseren, maakt het nu mogelijk om de test in te zetten binnen de HR context van werving en selectie. Meer info

Op het laatste BAPS congres heeft Sophie De Grauwe, medewerkster bij Cebir, de COVAT Space OL voorgesteld. In haar presentatie besprak ze de theoretische achtergrond van de test, de doelstellingen, het proces van testontwikkeling en het eindresultaat. Je kan hier het abstract lezen van de presentatie. Je kan hier de poster bekijken.