Hoe kan ik 360° VR video ervaren?

Welke hardware kan je gebruiken om 360° VR video scenario’s te bekijken en hoe moet je dit doen? Je vindt meer info hieronder over het bekijken op PC of smartphone, Google Cardboard en Samsung Gear VR. Zorg voor een optimale ervaring dat je (ook) gebruik maakt van een hoofdtelefoon.

Op PC of smartphone

De gemakkelijkste manier is door op een PC of smartphone naar het YouTube kanaal van de expertisecel te surfen en daar een video te selecteren. Rondkijken op je PC doe je door met je muis te slepen. Op je smartphone kan je hiervoor ofwel swipen over het scherm, ofwel je smartphone gewoon rondbewegen.

Google Cardboard

Om VR tegen een betaalbare prijs te ervaren is de goedkoopste oplossing de Google Cardboard. Je kan die op verschillende websites bestellen. Als je handig bent, is ook zelf maken een mogelijkheid. Naast de kartonnen headsets van google zijn er nog tal van andere VR-headsets, die wel in een andere prijsklasse vallen. Met een smartphone en met Google Cardboard kan je eenvoudig in de virtuele realiteit stappen. Hoe je dit kan wordt uitgelegd in de volgende 7 stappen.

 1. Download Google Cardboard app en stel deze in.
 2. Installeer en open de YouTube-app.
 3. Ga naar het YouTube kanaal van de expertisecel.
  • Zoek hiervoor naar “e-mental health height”. Je kan het kanaal herkennen aan het oranje VR-logo.
  • Om het kanaal later terug te vinden, kan je je ook steeds abonneren.
 4. Kies een van de video’s op het kanaal en speel deze af.
 5. Tik op het pictogram van Cardboard rechts onderaan in beeld. Je beeldscherm wordt vervolgens automatisch in twee opgesplitst.
 6. Plaats je telefoon in de Cardboard.
 7. Kijk om je heen om de video in 360 graden te ervaren.

 

Samsung Gear VR

Beschik je over een Samsung smartphone kan je overwegen om gebruik te maken van een Gear VR (een beperkt aantal modellen komt hiervoor in aanmerking). Om 360 VR video’s in YouTube te bekijken dien je onderstaande stappen te volgen.

 1. Zet de Gear VR op.
 2. Ga naar de Homepage en selecteer ‘Samsung Internet’.
  • Indien dit niet aanwezig is, open de Samsung store  en installeer eerst deze applicatie.
 3. Selecteer het YouTube icoon binnen Samsung Internet.
 4. In de zoekfunctie van YouTube kan je zoeken naar “e-mental health height” om het videokanaal van de expertisecel terug te vinden.
 5. Wanneer je een video selecteert, opent die normaalgezien zonder meteen in 360° modus te gaan. Om dit wel te activeren, onderneem de volgende stappen:
  • Selecteer het grote vierkant in de hoek rechts onderaan om de video op volledig scherm te laten afspelen.
  • Dubbelklik in dit volledige formaat.
  • In de beneden linkerhoek verschijnen verschillende kijkopties.
  • Selecteer hier de optie 360° of het Gear icoon.
 6. Kijk om je heen om de video in 360 graden te ervaren.

Interessante berichten

eMEN – events

De Belgische consortiumpartners Thomas More en Pulso Europe organiseerden in het kader van het eMEN project vier events. Zo hadden…

Lees meer

Stage bij PsyTS: de ervaring van Lisa Willems

In februari en maart 2019 liep Lisa Willems, studente Toegepaste Psychologie, stage bij de expertisecel Psychologie, Techologie & Samenleving. Na…

Lees meer