VR & AR voor geestelijke gezondheid.
Inspiratie van een Argentijnse psycho-technoloog | 02.03.2020

Technologie speelt in toenemende mate een rol in ons leven. Zo zijn smartphones een vrij recent fenomeen, maar hebben ze nu al een sterke impact op onze dagelijkse routines. Virtual en augmented reality kennen we ook nog maar een decennium, maar ondertussen vinden ook die nieuwe technologieën de weg naar een breed publiek: zowel voor ontspanning, als voor professionele toepassingen doen we er steeds meer beroep op.

Fernando Tarnogol is al sinds de begindagen gefascineerd door VR en heeft de afgelopen jaren ook het potentieel voor de geestelijke gezondheidszorg geëxploreerd. Met Phobos VR ontwikkelde hij een van de eerste, publieke (en gratis) online platformen voor het behandelen van specifieke fobieën. Met Phobos AR creëerde hij dan weer de eerste markerless smartphone toepassing voor de behandeling van dierfobieën. Tijdens deze lezing staat hij stil bij zijn eerste ideeën, het potentieel dat hij zag in zowel VR als AR en hoe deze technologieën intiem interageren met onze zintuigen en bewustzijn. Verder bespreekt hij bij de uitdagingen die hij heeft ervaren bij het uitbouwen en implementeren van deze toepassingen. Ten slotte licht hij ook een aantal resultaten uit onderzoek toe en vertelt hij wat volens hem belangrijke opportuniteiten zijn voor de nabije toekomst.

Dit gratis, Engelstalig evenement was specifiek gericht op professionals uit de gezondheidszorg met interesse in e-mental health en onderzoekers die meer te weten wilden komen over het potentieel van deze toepassingen voor toegepast, praktijkgericht klinisch onderzoek. De organisator was de expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving van de Thomas More-hogeschool.

Bekijk de slides van deze presentatie.

 

Deze lezing kaderde binnen het TETRA Immersive Care project, dat als doel heeft om het potentieel van immersieve technologie beter te benutten binnen de zorg. Dit project wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap van Innoveren en Ondernemen, met cofinanciering van Vlaamse organisaties.

Interessante berichten

VR & AR voor geestelijke gezondheid.
Inspiratie van een Argentijnse psycho-technoloog | 02.03.2020

Technologie speelt in toenemende mate een rol in ons leven. Zo zijn smartphones een vrij recent fenomeen, maar hebben ze…

Lees meer

eMEN – e-mental health: privacy, quality and technical challenges | 11.07.2017

The Interreg North West Europe funded eMEN project organises several international thematic seminars about the implementation of e-mental health. This first…

Lees meer