GGZ-congres 2018 – presentaties

De Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving organiseerde vandaag samen met eSocialWork een symposium op het GGZ-congres. Je kan onze slides hier terugvinden en downloaden.

  • Het potentieel van wearables in de behandeling van depressie
    • Depressie is een ernstige en frequent voorkomende stoornis. Hoewel behandelingen voor depressie over het algemeen succesvol zijn, is er na behandeling vaak nog sprake van restsymptomen en wordt depressie gekenmerkt door hoge cijfers van herval. Een betere opvolging na behandeling (bijvoorbeeld door middel van wearables) kan helpen om tekenen van herval snel te herkennen en in te grijpen voor er een (nieuwe) behandeling nodig is. Wearable devices, zoals smartwatches, -bracelets en –glasses, zijn tegenwoordig vaak gebruikte tools die door de consument gretig en met succes ingezet worden om de eigen activiteit op te volgen. Het huidige onderzoek gaat de inzetbaarheid van deze digitale tools in de geestelijke gezondheidszorg na. Denk bijvoorbeeld aan het voorspelbaar maken en behandelen depressie door middel van deze draagbare technologie. Wearables kunnen helpen bij het detecteren van stress, een belangrijke factor in het verloop van depressieve klachten. Daarnaast kunnen wearables bijvoorbeeld ook ingezet worden om fysieke activiteit te promoten, aangezien dit het herstel van depressie kan bevorderen.In de huidige presentatie gaan we in op de mogelijkheden die wearables bieden voor de behandeling van depressie en laten we ook zien hoe dit toegepast werd in het Carewearplatform. Dit is een digitaal platform waarop de objectieve metingen van wearables (fysiologische data en activiteitstracking), aangevuld kunnen worden met informatie van zowel de cliënt als de zorgverstrekker.
    • Download de PDF.
    • Bij vragen: Nele.dw@thomasmore.be 
  • Blended werken met het internationale Moodbuster programma
    • Depressie is één van de meest voorkomende mentale stoornissen en zorgt voor grote uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg. Online hulpverlening en e-mental health toepassingen kunnen een belangrijke bijdrage bieden naast de traditionele behandeling. Het lijkt dus logisch om e-mental health te combineren met reguliere face-to-face behandelingen, het zogenaamd ‘blended werken’, om het hulpaanbod toegankelijker en goedkoper te maken. In deze bijdrage wordt het protocol van de implementatiestudie van de online zelfhulp app Moodbuster toegelicht. Deze applicate wordt vanaf het najaar 2018 gedurende zes maanden aangeboden in een blended setting binnen psychiatrische afdelingen en ziekenhuizen. Daarbij wordt er ook een uitgebreide demo van de tool voorzien.
    • Download de PDF.
    • Bij vragen: Eva.VanAssche@thomasmore.be 

Interessante berichten

The influence of social media on women’s body image

Studenten Applied Psychology & Technology schreven afgelopen semester (2021-2022) samen blogberichten. De 3 beste berichten, over sociale media & het…

Lees meer

Bachelorproefproject – Online aanbod binnen studie- en studentenbegeleiding

Studenten in het hoger onderwijs kunnen beroep doen op diensten Studentenbegeleiding waarbij ze steun en informatie krijgen over studeren en…

Lees meer