Risico- en beschermende factoren voor gewelddadig gedrag: De HCR: V3 en de SAPROF | 16-17.02.2017

Na het volgen van deze tweedaagse training ben je op de hoogte van de meest recente literatuur over risico- en beschermende factoren voor gewelddadig gedrag. Daarnaast ben je getraind in de beoordeling van risico- en protectieve factoren voor toekomstig gewelddadig gedrag a.d.h.v. de Historical-Clinical-Risk: derde versie (HCR:V3) en de Structured Assessment of Protective Factors (SAPROF).

Het eerste deel van de training omvat een kritische blik op de recente literatuur over de risicotaxatie van gewelddadig gedrag. Je krijgt een introductie in de risicotaxatie, waarbij de drie werkmethoden (i.e. ongestructureerd klinisch oordeel versus actuariële methode versus klinisch gestructureerde methode) onder de loep worden genomen.

Het tweede deel van de training bestaat uit een theoretische omkadering van de twee risicotaxatie instrumenten, namelijk de HCR:V3 en de SAPROF. Je leert deze instrumenten grondig te gebruiken aan de hand van casuïstiek. Tenslotte krijg je handvatten aangereikt voor risicomanagement alsook de implementatie van de risico inschattingen in de verslaggeving.

Trainers

• Astrid Boelaert, psycholoog-directeur bij de Psychosociale Dienst van het gevangeniswezen.
• Nico Braspenning, adviseur-psycholoog bij de Psychosociale Dienst van het gevangeniswezen.
• prof. dr. Kasia Uzieblo, coördinator Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling bij Thomas More Antwerpen TP en gastprofessor Forensische Psychologie Ugent.

Doelgroep

Psychologisch en orthopedagogisch geschoolden, maatschappelijk werkers, psychiaters, criminologen en andere professionelen in de forensische klinische sector.
Data: do. 16 feb. 2017 en vrij. 17 feb 2017
Uur: telkens van 09u30 tot 16u30
Groepsgrootte: max. 20
Prijs: € 200 (incl. broodjeslunch)
Uiterste inschrijfdatum: do. 9 feb. 2017

Interessante berichten

Studienamiddag: Sterke Verhalen – Internering anders belicht – 27 mei 2019

Deze studienamiddag stelt ervaringen van geïnterneerde personen en hun familie centraal. Onze collega Natalie Aga heeft meegewerkt aan dit multidisciplinair onderzoek…

Lees meer

Training: Assessing and treating stalkers

Op 19.04.2018 organiseert de expertisecel een studiedag over de assessment bij en behandeling van stalkers. Onze spreekster is niemand minder…

Lees meer