Online jezelf ontplooien met vaardigleven.be

vaardigleven.be is een online leeromgeving voor zelfontplooiing met gratis wetenschappelijk gefundeerde oefeningen uit de psychologie, samengesteld door professionele hulpverleners. ‘Vaardig leven’ gaat over hoe je omgaat met de obstakels die je geluk in de weg staan. Dat leer je niet door erover te lezen, maar door ervaringsgericht aan de slag te gaan met deze toolkit. De oefeningen zijn tools die mensen helpen ontdekken wat voor hen persoonlijk het leven waardevol maakt. Met dit waardenpalet kunnen ze hun leven zinvol invullen. De audio-oefeningen leren hen omgaan met de innerlijke obstakels die ze daarbij tegenkomen, zoals gedachten en emoties.

Onderbouwde technieken gebaseerd op mindfulness en gewaarzijn

De bezielster van het initiatief, Annelies De Zaeytijd van het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Ahasverus, licht toe: “De tools op de website vertrekken niet vanuit een probleemdenken. Het zijn technieken die hulpverleners al lang gebruiken om mensen zelf aan de slag te laten gaan rond zingeving en waar we zelf heel enthousiast over zijn.” Het zijn vooral praktische vaardigheden, zoals mindful in het leven staan, omgaan met gedachten en emoties, of leren afstand nemen en leren niet samen te vallen met je problemen. Het zijn stuk voor stuk op gewaarzijn gebaseerde technieken die uit verschillende stromingen in de psychologie geplukt zijn, zoals mindfulness, Acceptance & Commitment Therapy en focusing. “Vanuit ons enthousiasme en met steun van de Vlaamse Overheid kunnen we deze technieken nu gratis aan het brede publiek aanbieden.”, licht De Zaeytijd toe. Wie de site bezoekt kan zelf eender welke oefening bekijken of downloaden, maar je kan er ook twee volwaardige kant-en-klare trajecten doorlopen.

Alleen of met hulpverleners

De website is zo opgebouwd dat je er vlot zelf mee aan de slag kan. “Natuurlijk beseffen we dat zo’n aanpak niet voor iedereen bruikbaar is”, nuanceert De Zaeytijd. “Daarom promoten we de website ook bij hulpverleners om ze te integreren in hun dagelijkse praktijk. Zo’n combinatie van klassiek en digitaal werken, blended hulpverlening, neemt de laatste jaren steeds meer toe aan populariteit.”

Sterke samenwerking

Vaardigleven.be werd uitgewerkt met steun van Flanders’ Care, het programma van de Vlaamse Overheid dat onder meer inzet op innoveren in de zorg. De inhoud werd volledig opgesteld door professionele hulpverleners, in een samenwerking tussen het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Ahasverus en verschillende privé-organisaties: MindTraining.be, Mindfulme, ITAM en de ACT Academie. Zenjoy nam de technische kant voor zijn rekening. De expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving nam de uitgebreide bèta testing met hulpverleners en cliënt-gebruikers die aan de lancering voorafging, voor haar rekening.

Interessante berichten

Nieuwe stagiairs bij Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving

De Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving heeft twee nieuwe leden in 2022. Ze stellen zichzelf hier kort voor. Hoi, ik ben Fien…

Lees meer

Bachelorproef – AppStore voor welzijn en geestelijke gezondheid

Op dit moment heeft COVID-19 een grote invloed op ons dagelijks leven en dat is ook zichtbaar binnen de hulpverlening. Zo stijgt de vraag…

Lees meer