Terugblik exploratiestage – Julie Van Gestel

Ik ben altijd al enorm geboeid geweest door onderzoek en leer graag nieuwe dingen bij. Vandaar mijn keuze om exploratiestage te lopen binnen het onderzoeksveld. Toen ik de Pano-reportage ‘Geheim op Instagram’ zag, wist ik meteen dat ik graag iets wilde doen rond dit onderwerp en deze problematiek. Mijn interesse ligt dus vooral bij de impact van sociale media op het mentaal welzijn, een interesse die is gegroeid doorheen mijn opleiding.

In kader van mijn opleiding toegepaste psychologie kreeg ik de kans om twee maanden stage te lopen bij de expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van deze exploratiestage maar keek enorm hard uit naar dit avontuur. Ik wist dat alles online zou verlopen gezien de corona maatregelen maar dit hield mijn enthousiasme niet tegen. Mijn bureau effectief verlaten zat er dus niet in maar los van dit ben ik wel vaak virtueel mee mogen gaan naar verschillende boeiende vergaderingen met Tom Van Daele. Ik mocht meewerken aan het project rond onlinehulp-apps.be en screende onder andere verschillende apps voor de appstore van dit project.

 

Ik kreeg van Tom Van Daele de kans om mijn eigen project te doen rond iets wat me echt interesseerde en waar ik graag een bijdrage aan wou leveren, namelijk rond de problematiek die aangekaart werd in de Pano-reportage ‘Geheim op Instagram‘. In deze reportage maak je kennis met enkele jongeren die aan zelfverwonding doen en dit online delen in een gesloten community waaronder Amber. Ik volgde Amber een hele tijd op sociale media maar kende enkel haar zus persoonlijk, toch liet ze een diepe indruk op me na. Ze kampte zelf jaren met onder andere zelfverwonding en een eetstoornis en was actief in zo’n geheim netwerk. Amber was mijn grootste drijfveer om hier iets rond te doen en om het taboe rond psychische problemen en zelfverwonding te proberen doorbreken. Dit taboe doorbreken is wat Amber graag wilde, jammer genoeg stapte ze in september 2019 uit het leven na een lange strijd tegen mentale problemen. Ik heb met de blogpost die ik schreef – in samenwerking met Tom Van Daele en Eva Dumon – rond ‘Hoe ga je om met online informatie of posts over zelfverwonding’, er alles aan proberen doen om Amber haar droom mee te laten uitkomen.

Vaak kreeg ik te horen dat van thuis uit stage lopen geen echt stagegevoel kan geven. Ik geef toe dat je veel mist als je je collega’s alleen ziet via een computerscherm. Maar los van dit hebben ze me onmiddellijk een heel welkom gevoel gegeven. Meteen merkte ik dat dit een hardwerkend, enthousiast en professioneel team is die goed op elkaar ingespeeld zijn en doorheen mijn stage is dit alleen maar meer bevestigd. Ik hoorde vanaf week één bij het team en werd enorm goed ondersteund, hier wil ik Tom Van Daele en de collega’s dan ook heel graag voor bedanken.

Bedankt voor deze unieke ervaring!

Interessante berichten

Bachelorproefproject – hoe VR en 360° video ook in woonzorgcentra hun weg vinden

Bewoners van woonzorgcentra met VR-brillen lijkt misschien niet vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Dat bleek uit het bachelorproefproject van…

Lees meer

Terugblik exploratiestage – Julie Van Gestel

Ik ben altijd al enorm geboeid geweest door onderzoek en leer graag nieuwe dingen bij. Vandaar mijn keuze om exploratiestage…

Lees meer