18.11.2022 | Testgeheimen onthuld: de interpretatie van testscores

“Indexscore, IQ, afgeleide uitslagen, T-scores, stanines, percentielen, z-scores, …: norm- of standaardscores heb je in allerlei vormen en maten. Samen met de observaties en gegevens uit andere bronnen helpen ze ons om testresultaten betekenis te geven. Maar wat is het verschil tussen genormaliseerde en lineaire –scores? En hoe interpreteer je ze dan?”

Deze sessie gaat dieper in op de verschillende soorten normen en wat dit betekent voor de praktijk. Wanneer blijf je best bij de interpretatie vanuit de handleiding en wanneer kan je een meer algemene interpretatie toepassen? Welke scores of interpretaties mag je met elkaar vergelijken, en wanneer moet je meer voorzichtig zijn?

Na deze sessie hebben normscores geen geheimen meer en kan je vol vertrouwen aan de slag met de interpretatie van testscores.

SprekerMarlies Tierens, PhD, klinisch psycholoog, lector psychodiagnostiek, medewerker Psychodiagnostisch Centrum en onderzoeker rond cognitieve vaardigheden.

Meer praktische informatie vind je hier.

Interessante berichten

Testival (vond plaats op 24.03.2022)

Het Psychodiagnostisch Centrum (PDC) stelt voor: het grote Testival! Ben jij op de hoogte van de meest recente diagnostische instrumenten…

Lees meer

30.03.2023 | Diagnostiek van gedrag en emoties bij kinderen en jongeren

Naast informatie uit gesprekken en andere methodieken, is het gebruik van vragenlijsten een aanvulling bij de diagnostiek rond gedrag en…

Lees meer