eMEN – implementatiestudie

De Belgische eMEN partners voerden een implementatiestudie uit waarbij we inzicht willen krijgen in de factoren die het gebruik van online toepassingen in de GGZ verhinderen of net bevorderen. We onderzochten daarom de meningen van drie belangrijke actoren in het implementatieproces:  geestelijke gezondheidsorganisaties, hulpverleners en patiënten. Dit resulteerde in twee projecten. Het eerste project onderzocht hoe psychiatrische ziekenhuizen en PAAZ denken over het gebruik van online toepassingen. In het tweede project werd Moodbuster, een online toepassing voor de behandeling van depressie, geïmplementeerd in vier ziekenhuizen. We onderzochten hier de meningen van hulpverleners en patiënten tegenover online toepassingen in de GGZ en hun ervaringen bij het gebruik van Moodbuster. We gebruiken deze resultaten om de toekomstige implementatie van e-mental health toepassingen te optimaliseren.

Daarnaast hebben we ook aandacht voor het inzetten van draagbare technologie. Zo zet Thomas More wearables in en dit in samenwerking met het eGGZ-project (Nederland). Het eGGZ Centrum-project heeft een aantal virtual reality applicaties ontwikkeld voor de behandeling van angst, depressie en PTSD.  Zo is er de “Lunchroom Zondag”  en “Ctrl en Ctrl 360”.

In beide trials is er een samenwerking met Thomas More opgezet om naast zelfrapportage ook met een wearable gebruik te kunnen maken van fysiologische maten voor spanning. De data worden door het Amsterdam UMC, VU en Mobilab gezamenlijk verder geanalyseerd.

 

Interessante berichten

eMEN – producten

Het eMEN-project ontwikkelt en test 7 e-mental health producten als ‘best practice’-showcases. Dit heeft als doel om, in combinatie met…

Lees meer

PsycEvent – ePsychologie – Tom Van Daele | 17.11.2020

Wanneer we ons niet goed in ons vel voelen, zoeken we al snel online naar antwoorden en hulp. Ook hulpverleners…

Lees meer