Bachelorproefprojecten PsyTS 2023-2024

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende voorgestelde bachelorproefprojecten die PsyTS, de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving, voorstelt als opdrachtgever voor 2023-2024. Klik op een titel om meteen naar het onderwerp te gaan, of scroll door de volledige lijst.

Relaxeren in Virtual Reality: Draaiboek voor een ontspanningssessie

Stress is een uitdaging waarmee onze samenleving in toenemende mate geconfronteerd wordt. Nu virtual reality (VR) brillen meer en meer toegankelijk worden voor de algemene bevolking, is er ook steeds meer interesse vanuit de klinische praktijk om deze technologie te gebruiken. Vaak ontbreekt echter de kennis en ervaring om met deze technologie aan de slag te gaan. In deze bachelorproef zullen jullie op basis van wetenschappelijke literatuur een handleiding of draaiboek voor een VR-ontspanningssessie uitwerken. Dankzij deze handleiding/dit draaiboek kunnen we de praktijk beter ondersteunen om deze nieuwe technologie op een goede manier toe te passen in de aanpak van stress in de praktijk.

Een app of toch liever een gesprek?

Er duiken steeds meer zelfhulp apps en online platformen op rond geestelijke gezondheid. Het achterliggend idee is vaak dat zelfhulp met behulp van technologie laagdrempeliger en gemakkelijker is dan naar een psychologisch consulent of psycholoog gaan en boeiender dan pakweg een zelfhulp boek. Maar is dat wel zo? Zitten mensen echt wel te wachten op een zelfhulp app rond depressie? Dit bachelorproefproject probeert hier een antwoord op te formuleren. Je herneemt hiervoor een studie uit 2013 die toen vond dat mensen veel liever een echt gesprek hebben dan voor een app te kiezen en dat ze zelfs een zelfhulpboek nog meer aantrekkelijk vonden dan info op hun smartphone. Jullie maken daarvoor een Vlaamse versie van de oorspronkelijke bevraging en verspreiden die breed online. Ook fase 1 studenten TP vullen die in in het kader van MPO1 (course credits).

Incentives onlinehulp

De Vlaamse Overheid financierde de afgelopen jaren 28 kleinschalige projecten die het gebruik van onlinehulp binnen zorg en welzijn willen stimuleren. Deze ‘incentives onlinehulp’ projecten zijn heel divers qua focus en invulling en omvatten onder meer websites zoals vaardigleven.be, rustbox.be en a-buddy.be, maar bv. ook het gebruik van een online dagboek om de overdracht van patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis naar een centrum voor geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Samen met de Arteveldehogeschool evalueert de onderzoeksgroep Mens & Welzijn van Thomas More deze projecten, in opdracht van de Vlaamse Overheid. Binnen dit bachelorproefproject kan je hieraan bijdragen en help je om antwoorden te formuleren op vragen als ‘Wat is er na het project mee gebeurt?’, ‘Wat zijn sterktepunten?’ en ‘Wat kan beter?’ Je brengt de gerealiseerde projecten mee in kaart (op basis van bestaande rapporten) en neemt deel aan interviews met projectverantwoordelijken van deze projecten. Je helpt inzicht te creëren in dit heel diverse aanbod en kijkt kritisch naar de mate waarin deze projecten een impact hebben gecrëerd binnen zorg en welzijn.

Een AppStore voor welzijn en geestelijke gezondheid

In samenwerking met het Netwerk Onlinehulp Vlaanderen werdeen AppStore voor welzijn en geestelijke gezondheid, nl. onlinehulp-apps.be. Hierop kan iedereen gemakkelijk relevante en kwalitatieve (zelfhulp) applicaties terugvinden. In deze bachelorproef bouw je verder op het reeds gedane werk, door de apps te updaten, nieuwe apps te zoeken en deze uit te testen. Zo draag je bij aan de verdere uitbouw van deze AppStore.

VR relaxatie-apps: wat vind je er zelf van?

Er zijn steeds meer (gratis) relaxatie-applicaties te vinden voor virtual reality, maar hoe kwalitatief zijn die? In welke mate zijn ze gemakkelijk in gebruik en helder om in te zetten? In deze bachelorproef ga je op zoek naar welke VR-apps er allemaal online te vinden zijn en ga je die vervolgens zelf ook testen. Binnen de Experience Hub van Thomas More beschikken we over alle mogelijke VR-headsets en het nodige budget en ruimte om elke mogelijke app die beschikbaar is voor de meest courante toestellen uit te testen. Een bachelorproefproject brengt altijd wat spanning met zich mee, maar in dit project kan je én aan je bachelorproef werken én ontspannen in een virtuele omgeving. Specifieke technische kennis is geen vereiste, enkel een gezonde interesse in de topic.

Interessante berichten

7th ESRII conference – presentation overview

The Expertise Unit Psychology, Technology & Society is attending the 7th Conference of the European Society for Research on Internet…

Lees meer

Bachelorproefprojecten PsyTS 2022-2023

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende voorgestelde bachelorproefprojecten die PsyTS, de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving, voorstelt als opdrachtgever…

Lees meer